Hogyan épül fel egy mobilház?

2022-03-25

Nem hiába tartja a mondás, hogy az ördög a részletekben rejlik. Új hőszigetelt mobilházainkkal nem kell lemondania a hagyományos otthon komfortjáról, hiszen azonkívűl, hogy teljesen hőszigetelt, minden szükséget kielégítő módon felszerelt.


Ha mobilházat szeretne vásárolni, biztosan az is érdekli, milyen anyagokat használnak a felépítéséhez, vagy hogy milyen gyártási folyamaton megy keresztül. Erről olvashat ebben a cikkünkben.


Mitől mobil egy ház?

Egy mobilház attól mobil, hogy mozgatható, szállítható, amit a vázszerkezet részét képező 2 db tengely tesz lehetővé. Telepítést követően a kerekek eltávolíthatók, vagy tehermentestve a házon is hagyhatók.

A szállítás minden esetben egyben történik, tehát a ház teljesen összeszerelt állapotban kerül a helyére. Természetesen több ház is összeépíthető, ami jóval nagyobb belső teret eredményez, ez azonban a későbbiek folyamán is megvalósítható.


A mobilházak a második világháborút követő években kezdtek nagy számban épülni, mert gyorsan le tudták gyártani, ezzel pedig kielégíteni a megfizethető lakhatási igényeket. Építésük akkor még nagyrészt szabályozatlan volt.


Természetesen az igények emelkedésével a mobil otthonok is megannyi változáson estek át: manapság éppoly komfortosak lehetnek, mint egy hagyományos családi ház, köszönhetően a minőségi alapanyagok felhasználásának és a precíz építési technológiának.



Mi különbözteti meg a konténerháztól?


Bár a konténerházak manapság már többféle nyersanyagból is készülnek, maga a konténer nem más, mint egy könnyű vasvázas szerkezetű - a kereskedelemeben alkalmazott,- rendkívül strapabíró szállítási eszköz. Oldalfala rendszerint egy 1,5 mm vastagságú acéllemez.

A konténerházat saját tetszés szerint lehet bővíteni, mind felfelé mind pedig oldalirányba. Ezekből az egységes elemekből szinte bármilyen méretű és formájú házat össze lehet legózni. A mobilházzal ellentétben darabokban szállítják a kívánt helyszínre. Szigetelésére kifejezett figyelmet kell fordítani, ugyanis télen a hideg, nyáron pedig a túlmelegedés veszélye áll fenn. Ezenkívűl nagy hangsúlyt kell fordítani a szellőztetésre is, ugyanis előszeretettel telepszik meg falaikon a penész.

Főbb vonalakban a különbségek tehát a mobilizálhatóság, a szállítás és a szerkezeti felépítésében nyilvánulnak meg.

 

A mobilházak szerkezeti felépítése 

 

A mobilházak szerkezeti felépítése

Az általunk forgalmazott új hőszigetelt mobilházak acél vázszerkezetűek. A vázszerkezet részét képezi továbbá 2 db tengely, mely lehetővé teszi a ház mozgatását telepítés és szállítás során.


Ahogy a lentebbi jól szemléltető ábrán is látszik, a mobilház külső rétege egy időjárásálló, strapabíró réteg. Anyagát tekintve kemény műanyag (Kerrafront, Siding) vagy impregnált fa borítású. A műanyag előnye, hogy nem igényel különösebb odafigyelést, a faburkolattal ellentétben nem kell átfesteni. Tartós anyag, amely a mintáját tekintve valódi fa hatását kelti. Ez a felület akár magasnyomású mosóval is könnyedén tisztítható szükség esetén.


A kültéri led megvilágítás és az acél ereszcsatorna modern megjelenést ad a házainknak.

A páraáteresztő fólia alatt található a falakban - csak úgy mint a tetőn - egy 13,5 cm-es PUR habszigetelés, mely a termosztátos fűtőtestekkel együtt (alapárban benne van) lehetővé teszi a 4 évszakos használatot. A PUR hab a hőszigetelés területén több évtized óta az egyik leginkább alkalmazott termék. Ezt köszönheti az egyszerű kezelhetőségének és annak, hogy nem bocsájt ki mérgező gázokat, továbbá meggátolja a nedvesség levegőáramlással létrejövő kondenzációját.

 

A PUR habszigetelést követi egy párazáró fólia, majd az OSB és az MDF rétegek, melyek egyben tűzgátló réteget is képeznek. A falat választható mintájú, tartós és könnyen tisztítható PVC burkolat fedi. Felár ellenében valódi faburkolattal is kérhető.


A padló alját egy horgonyzott acél lemez borítja, majd erre kerül a 12 cm vastagságú PUR habréteg. Az új hőszigetelt készházak esetén a járófelületet fa hatású laminált parketta borítja.

 

A központi fűtést termosztáttal rendelkező elektromos fűtőpanelek biztosítják, de hűtő-fűtő klima is kérhető. Ez a megoldás sokkal pénztárca barátabb, mint a gáz bevezetése, ami jóval magasabb kezdeti költséget jelentene. 

 

A tető fémlemezzel borított cserép vagy síklemez, mely választható hajlásszögű. Alatta van a 13,5 cm-es vastagságú PUR habréteg, mely télen jól tartja a meleget, nyáron pedig véd a túlzott felmelegedéstől.

 

Igény esetén külső terasz is választható a mobilházakhoz, mely moduláris szerkezetű, elemekből szerelhető össze. 

 

A mobilházak szerkezeti felépítése  

 

Készházakaink szerkezeti felépítéséből adódóan minimalizálható a hőveszteség, így fenntarthatóságuk energiatakarékos.

 

 

Amennyiben érdeklődik a mobilházak iránt, és nem szeretne lemaradni a további tartalmainkról, kövessen minket a Facebookon vagy az Instagramon, esetleg iratkozzon fel a YouTube-csatornánkra is!

 

Ha bármilyen kérdése van, hívjon bennünket telefonos elérhetőségeink egyikén, vagy írjon nekünk a info@mobil-homes.hu e-mail címre. Szeretettel várjuk ászári telephelyünkön, ahol élőben is megtekintheti az általunk értékesített mobilházakat.

 

Információk


Nyitvatartás:

  • Hétfő: 9:00 - 17:00
  • Kedd: 9.00 - 17.00
  • Szerda: 9:00 - 17:00
  • Csütörtök: 9:00 - 17:00
  • Péntek: 9:00 - 17:00
  • Szombat: 9.00 - 12.00
  • Vasárnap: Zárva

Kapcsolat

+36 70 984 1001

+36 20 504 2824

info@mobil-homes.hu

 

Cégnév: Mobil-Homes Kft.

Székhely: 2881 Ászár, Kossuth Lajos utca 44.

Telephely: 2870 Kisbér, Téglagyári út (Régi Téglagyár területén)

Adószám: 14730755-2-11

Cégjegyzékszám: 11 09 015286