Mobilház és panellakás összehasonlítása

2022-09-23

Eheti cikkünk témája a mobilházak és a panellakások összehasonlítása. Ha éppen lakást vagy házat keres, feltétlenül tartson velünk!

 

Az ingatlan.com legújabb elemzése szerint a lakótelepi ingatlanok iránti kereslet ismét kirobbanó növekedést mutat. Ez leginkább a fővárosra és a megyeszékhelyekre igaz, ezekben az esetekben 6%-kal emelkedett az érdeklődések száma tavaly januárhoz képest. Mindeközben a téglalakások iránti kereslet éves szinten stagnálást mutat. És hogy mi állhat ennek a hátterében? A panellakás mint régi-új kedvenc népszerűségéhez az alacsony ár, továbbá a kedvezőbb hitellehetőségek is hozzájárulnak. Elmondható, hogy 2022-ben ez a nagyvárosi vevők menekülőútja a lakásdrágulás és hitelkamatok emelkedése elől.


Mindeközben a mobilházak iránti kereslet is folyamatosan emelkedik. Ahogyan a nyugalom és a békés, egyszerű környezet adta örömök egyre inkább felértékelődnek, mind többen keresik maguknak a várostól távolabb eső szálláshelyeket, nyaralókat, vagy otthonokat. A természetközeli házak egyre növekvő táborába tartoznak a mobilházak is, melyek amellett, hogy mobilisak, fenntartható és energiatakarékos megoldást jelentenek. Ez mindazoknak kedvez, akik számára fontos a természetközeli otthon, vagy munkahely, melyet ráadásul változatos helyszíneken évezhetnek, mégis otthonos környezetben.

Mobilház és panellakás összehasonlítása 

 

Milyen előnyökről beszélhetünk egy panellakás esetében? 

 

A panellakásoknak is megvannak a maga előnyei és hátrányai. Sokan eleve tartózkodnak a panelektől, hiszen a köztudtaban még sok esetben a korszerűtlen berendezések, a papírvékony falak vagy a kevésbé esztétikus, szürke megjelenés él ezekről az ingatlanokról.


A panelprogram néven megismert lakóépület-rehabilitációs program azonban rengeteg panelnek adott lehetőséget a korszerű szigetelés és energiatakarékos megoldások kialakítására. Ezek az energetikai megoldások értékelődnek fel manapság, amikor sokan szomorúan tapasztalják a rezsiköltségek drasztikus emelkedését. 

 

Kedvező ár


A panel egyértelműen a legkedvezőbb áru lakhatási forma nagyvároson belül. Ez év elejei felmérésben a használt panelek átlagos budapesti négyzetméterára 643 ezer forintot tett ki, a megyeszékhelyeken pedig 421 ezer forintnál járt.

 

Kiszámítható felújítás


A panelek azok az ingatlantípusok, amik felújítása során lényegesen kevesebb alkalommal éri kellemetlen meglepetés a tulajdonost. Így a felújítás költségei és ütemterve viszont nagyon jól tervezhető!

 

Jó elrendezés


A legtöbb panellakást úgy tervezték, hogy minél több szoba és helyiség elférjen, így az elrendezés sokszor ideális nagyobb családok számára is. Szükség esetén lehetőség van a falak áthelyezésére is, így valóban az igényeinek megfelelő beltér alakítható ki. Szintén pozitívum, hogy sok lakás rendelkezik erkéllyel is, ami növeli a terület méretét.

 

Könnyű fenttarthatóság 


Az egyedi fűtésmérőknek köszönhetően a fűtés sem kerül vagyonokba, télen könnyű fenntartani a kellemes meleg hőmérsékletet.

 

 

Ami az előny, az sokszor a hátrány is

 

A paneleknél hatványozottan igaz az az egyébként általános érvényű szabály, hogy az állapot kiemelten fontos szempont. Ha a ház részt vett a Panelprogramban, akkor nagy valószínűséggel egy korszerű ingatlant kap.

 

Nem természetközeli


A „panelrengeteg” kifejezést bizonyára nem kell bemutatni. Ez a szó remekül leírja a panellakások egyik hátrányát, amely a zöldövezetektől való távolságot jelenti.

 

Kellemetlen szagok


A kellemetlen szag sajnos gyakori jelenség egy panelben. Sok házban a lépcsőháznak és a liftnek is sajátos szaga van, ami a takarítás függvényében enyhül vagy erősödik időről időre.

 

Vékony falak


A másik leggyakrabban emlegetett hátránya a panellakásoknak a vékony falak. Ha a szigetelést nem újították fel, vagy nem szereltek be hangszigetelést, akkor bizony tudhatjuk, hogy ki mit főz, mikor megy fürödni, milyen konfliktusok tarkítják az életét.

 

 

Milyen előnyei vannak egy mobilháznak?

 

Kedvező ár 


Használt, részben téliesített mobilházat már 150-200.000 Ft/nm2 áron megvásárolhatunk, míg egy új mobilháznak kb. 360.000 Ft/nm2-től kezdődik az ára. Ezek a stílusos és divatos mobilházak a legmodernebb lakások mintájára készülnek. Belső tereik tágasak, a legmodernebb beépített bútorok, magas minőségű burkolatok és igényes, modern műszaki eszközök találhatóak meg bennünk.

 

Gyors telepítés


A mobilház telepítése mindössze egy napot vesz igénybe. Érdemes előkészíteni a terepet, és előtte alaposan átgondolni és megtervezni a ház elhelyezkedését. Telepítés előtt minden esetben helyszíni felmérést végzünk!

 

Természetközeliség


Egy mobilház sokkal jobban tudja hozni a természetközeli kempingélményt, mint egy családi ház vagy nyaraló, mégis tudja ugyanazt a komfortot, és hőszigetelést is biztosítani. Csak egy szép telekre van szükség!


Energiatakarékosság


Egy jól szigetelt mobilház fenntartási költsége még télen is alacsony. A fűtés elektromos fűtőtestekkel, padlófűtéssel vagy hűtő-fűtő klímával oldható meg. Mobilházaink tetőszerkezetére pedig napelemek is felszerelhetők.

 

 Mobilház és panellakás összehasonlítása

 

Mobilház mint befektetés


A piacon lévő kiadó házak, lakások közül is kiemelkedően magas a kereslet az új építésű, energiatakarékos készházak iránt, mivel korszerűbbek, modernebbek és magasabb minőségűek a használt ingatlanoknál. Új, 4 évszakos mobilházaink komolyabb konstrukciók a lakókocsiknál, tágasabbak a tiny house-oknál, és sokkal kedvezőbb az áruk, mint egy nyaralóé. Ezeknek az előnyöknek köszönhetően pedig akár otthonnak vagy befektetésnek is nagyszerű megoldást jelentenek!


Kiadhatóságuk még magasabb áron is sokkal jobb, mint a nem új építésű társaiké. Gondoljunk csak bele: Vásárolunk egy mobilházat, melyet valamelyik tengerparti kempingbe telepítünk, majd bérbe is adhatjuk. A magasabb komfortfokozat, és kényelmesebb belső miatt magasabb árat kérhetünk, mint egy telepített lakókocsi esetén. Ráadásul mivel a házak mobilak, szükség esetén másik kempingbe költöztethetők.

A pénzügyi megtérülésen felül, természetesen a lakóingatlan később meghitt otthonként szolgálhat majd családtagjai, gyermekei számára is.

 

 

Összegzés


Összességében elmondható, hogy egy új, hőszigetelt mobilház nemcsak kedvezőbb áron, de jobb ár-érték arányban vásárolható meg egy használt panellakáshoz képest.


A mobilház egy zártkerti telekre felállítva elérhető alternatíva lehet azok számára, akik rendelkeznek némi önerővel, de nem akarnak hitelt felvenni. 

 

 

Amennyiben érdeklődik a mobilházak iránt, és nem szeretne lemaradni a további tartalmainkról, kövessen minket a Facebookon vagy az Instagramon, esetleg iratkozzon fel a YouTube-csatornánkra is!

 

Ha bármilyen kérdése van, hívjon bennünket telefonos elérhetőségeink egyikén, vagy írjon nekünk a info@mobil-homes.hu e-mail címre. Szeretettel várjuk ászári telephelyünkön, ahol élőben is megtekintheti az általunk értékesített mobilházakat.

 

Információk


Nyitvatartás:

  • Hétfő: 9:00 - 17:00
  • Kedd: 9.00 - 17.00
  • Szerda: 9:00 - 17:00
  • Csütörtök: 9:00 - 17:00
  • Péntek: 9:00 - 17:00
  • Szombat: 9.00 - 12.00
  • Vasárnap: Zárva

Kapcsolat

+36 70 984 1001

+36 20 504 2824

info@mobil-homes.hu

 

Cégnév: Mobil-Homes Kft.

Székhely: 2881 Ászár, Kossuth Lajos utca 44.

Telephely: 2870 Kisbér, Téglagyári út (Régi Téglagyár területén)

Adószám: 14730755-2-11

Cégjegyzékszám: 11 09 015286