Mobilházak a nagyvilágban

2022-06-10

Bolygónk egy valóban különleges hely. Több mint 7,5 milliárd lakójával, 7 kontinensével és 195 országával, egy kultúrálisan sokszínű, sajátos élet- és időjárási körülményekkel rendelkező hely. Tartson velünk egy világkörüli útra, amelynek keretén belül megnézzük a különböző országok mobilházait.


Mielőtt azonban elindulunk erre az útra, szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy egyes országokban nem kifejezetten mobilházakat kínálnak. Ha azonban van valamiféle előregyártott, mobilház jellegű otthon, akkor azokat is megnézzük!

 


DÉL-AFRIKA


Az első megálló Gauteng, Dél-Afrika. Itt a HP Hi-Way Park Homes kínál mobil otthonokat. Általában ezek a házak egy zárt parkban kerülnek elhelyezésre. F
elépítésükben leginkább a praktikumra helyezik a hangsúlyt, hogy biztonságos menedéket nyújtsanak a lakóiknak.

 


Az előregyártott lakások segítenek enyhíteni az afrikai országokra nehezedő pénzügyi nyomást, mivel az otthonok költsége sokkal ésszerűbb a hagyományos tégla- és habarcsházakhoz képest. Az előregyártott anyagok kiválóan ellenállnak a tűznek, a szélnek és a földrengésnek, és a legjobb válasz az afrikai lakásprojektek iránti kereslet kielégítésére.


Ezeket a mobilházakat azzal a céllal gyártják, hogy az otthon megfizethető, gyorsan előállítható és könnyen összeszerelhető legyen. Az előregyártott házakat szándékosan úgy tervezték, hogy közvetlenül az építési területen összeszerelhetők vagy megépíthetők legyenek, gyakorlatilag hulladék nélkül. Ez a rugalmas egység lehetővé teszi a katasztrófa sújtotta övezetben élők számára, hogy gyorsan építsenek és újjáépítsenek házakat. Emellett az olyan környezetbarát energiaforrások mint a nap- és szélenergia, fényt és meleg vizet biztosítanak az afrikai lakástulajdonosoknak a kiszámíthatatlan áramhiány idején.

 


KANADA

 

Kanadában manapság virágzik a hazai mobilház/készház piac. A minőségi, megfizethető gyártású otthonok legnagyobb gyártói közé tartozik a Liberty Homes, a Marlette Homes, a Skyline Homes, a Champion Homes és a Clayton Homes.

 

 

 

Az eddigi adatok azt mutatják, hogy a mobilházak hamar preferált választássá váltak a helyben épített otthonokkal szemben. 1996-ban már több mint 150 000 mobilház állt Kanadában, mely az összes magántulajdon körülbelül 1%-át tette ki. A mobilházak egyaránt megtalálhatóak Kanada vidéki és városi részein is, de többségében a vidéken találkozhatunk velük. 2018-ban már körülbelül 190 ezer mobilház volt Kanadában, és ez a szám 2023-ra elérheti a 200 ezret is.


Sokan szeretnének saját otthont, bármilyen szerény a jövedelük. A legtöbb ember számára ezért a mobilház tűnik a legjobb döntésnek, hiszen sokkal olcsóbb, mint egy hagyományos épitésű ház. 
A növekvő eladások, az alacsony költségek és a szabadság, hogy egy helyben épített otthonnak megfelelő kényelemmel rendelkezik - teszi ezt az ingatlan típust a legjobb befektetéssé Kanada szerte.

 

Kanadában egész mobilház parkok épültek, melyeket állandó otthonként használnak lakóik. Az új mobilházak ára kb. 65.000 $-tól kezdődik.

 

 

A képen egy szezonálisan használható lakókocsi látható, melynek szállítása nem igényel különleges engedélyt.

 

 

FÜLÖP-SZIGETEK


A következő állomás a Fülöp-szigetek. A világnak ezen a részén több helyi cég is foglalkozik moduláris otthonok, készházak és konténerházak gyártásával, valamint karavánok értékesítésével. Ezeket az otthonokat acélvázzal és EPS panelekkel építik, hogy ellenállóak legyenek a tájfunoknak, az erős szélnek és a földrengéseknek. Hiszen a világ ezen részén a helyi időjárási veszélyek komoly aggodalomra adnak okot a háztulajdonosok számára, ezért a biztonság prioritást élvez.

 

 

A képen látható, lucfenyőből készült moduláris faház, több mint hatszor össze- vagy szétszerelhető. Élettartama 30-100 év.

 

 


A Trailer Home Philippines úttörő a lakókocsik elérhetővé tételében a Fülöp-szigeteki piacon. Elismert szakemberek, több éves tapasztalattal a lakókocsik gyártásának területén.

 

 

KÍNA


Az új 3D technológiának köszönhetően ma már kevesebb mint három óra alatt fel lehet építeni egy egész házat, amint azt a kínai Zhuoda Group cég bemutatta. A moduláris ház építésének hozzávetőlegesen 90 százaléka 10 nap alatt a helyszínen kívül készül el. Összehasonlítva azzal, hogy egy tégla építésű ház felépítése általában hat hónapba telik, a cég hatékony eljárása időt és pénzt takarít meg, és négyzetméterenként kevesebb mint 564 dollárba kerül. A moduláris felépítésnek és acélváznak köszönhetően, a ház ellenáll a földrengéseknek, és állítólag akár 150 évig is állhat.


Ráadásul a folyamat környezetbarátabb is, szemben a hagyományos, téglából épített lakásépítéssel.

 

 

 

 

OROSZORSZÁG


A DublDom egy moduláris ház, amelyet Ivan Ovchinnikov orosz építész fejlesztett ki 2013-ban. Küldetése az volt, hogy megfizethető és tömeges lakhatási lehetőséget hozzon létre, ami sikeresen megvalósult. Az elmúlt 6 év során a DublDom több mint 600 házat gyártott és szerelt fel Oroszországban és azon kívül. A DublDom folyamatosan bővül, új modellek, kiegészítők kerülnek bevezetésre. 5 éve olyan technológiát hoztak létre, amely lehetővé teszi, hogy 6-7 nap alatt legyártsák a házakat, és 5 nap alatt beépítsék. 12-15 nap és a ház költözhető! Ennek a technológiának köszönhetően a DublDom természeti erőforrásokat és pénzt takarít meg.

 

 

 

 

MEXIKÓ


A mexikói Morelosban a SOA Soler Orozco Arquitectos egy gyönyörű acélvázas, előregyártott házat épít. Ez az otthon a szabadtéri életre helyezi a hangsúlyt. Két helység kivételével minden hálószoba és fürdőszoba a szabadba nyílik. A kivitelezett fa és acél kontrasztja elegáns és modern megjelenést kölcsönöz ezeknek az otthonoknak. Ha egy ország időjárása többnyire stabil és kiszámítható, akkor ez az otthontípus minden szempontból jó választás.

A testre szabható előregyártott házak egy mexikói gyárban alig több mint három hónap alatt megépíthetők, majd mindössze hét nap alatt beépíthetők, minimális helyszíni hatások mellett.

 

 

 

Amint látható, a különböző országokban található mobilházak egyedi hangsúlyt helyeznek az építési folyamataikra. 

Egyrészt a biztonság nagy aggodalomra ad okot. Ezért a gyártók extra erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy ezt beépítsék a dizájnba olyan funkciókkal, mint pl. a rácsos ablakok. Az időjárási veszélyek is nagy szerepet fognak játszani az építőanyag és a tervezés figyelembevételében. Azok a helyek, ahol rendszeresek a földrengések, olyan irányba befolyásolják az építési folyamatot, amely a robusztusabb szerkezetet hangsúlyozza. Más országokban, amint azt bemutattuk, a gyártók szabadon összpontosíthatnak az innovációra. Ezek a helyek kísérleteznek és új módszereket találnak a modern élet biztosítására, amely nem igényel sok időt és pénzt.



Bárhol is él, és bármilyen lakást szeretne is, reméljük, hogy szórakoztató és inspirálónak találta ezt a rövid utazást.

 

 

 

Amennyiben érdeklődik a mobilházak iránt, és nem szeretne lemaradni a további tartalmainkról, kövessen minket a Facebookon vagy az Instagramon, esetleg iratkozzon fel a YouTube-csatornánkra is!

 

Ha bármilyen kérdése van, hívjon bennünket telefonos elérhetőségeink egyikén, vagy írjon nekünk a info@mobil-homes.hu e-mail címre. Szeretettel várjuk ászári telephelyünkön, ahol élőben is megtekintheti az általunk értékesített mobilházakat.

 

Információk


Nyitvatartás:

  • Hétfő: 9:00 - 17:00
  • Kedd: 9.00 - 17.00
  • Szerda: 9:00 - 17:00
  • Csütörtök: 9:00 - 17:00
  • Péntek: 9:00 - 17:00
  • Szombat: 9.00 - 12.00
  • Vasárnap: Zárva

Kapcsolat

+36 70 984 1001

+36 20 504 2824

info@mobil-homes.hu

 

Cégnév: Mobil-Homes Kft.

Székhely: 2881 Ászár, Kossuth Lajos utca 44.

Telephely: 2870 Kisbér, Téglagyári út (Régi Téglagyár területén)

Adószám: 14730755-2-11

Cégjegyzékszám: 11 09 015286